fbpx

Blog

PočetnaSavetiDa li su psiholozi ili menadžeri bolji u HR-u?

Da li su psiholozi ili menadžeri bolji u HR-u?

Bilo da je u pitanju mali ili veliki biznis, neophodna karika za opstanak ili dalji rast, organizacije ili ljudi, jesu stručnjaci iz oblasti ljudskih resursa.

  • Ko može biti stručnjak iz ove oblasti?
  • Kako da znate ko vam je potreban u slučaju kada imate mali biznis?

Za početak stručnjak koji može da radi u razvoju ljudskog resursa, bilo kao zaposleni u organizaciji ili spoljni konsultant može biti menadžer ljudskih resursa ili IO (industrijsko-organizacijski) psiholog. A koja je razlika između ova dva zvanja, pročitajte u nastavku. 

 

Ko je menadžer ljudskih resursa?

Menadžeri iz oblasti ljudskih resursa je zadužen za sve biznis postavke povezane sa ljudskim resursima. On je zadužen za regrutovanje, zapošljavanje, on-boarding proces, treninge, zatim za sistem beneficija, kompenzacija, kao i za pravna pitanja i pitanja vezana za plate. Zadatak menadžera ljudskih resursa jeste i da prati vremenske planove koji su uskladjeni sa organizacijskim ciljevima. Obično stručnjaci iz ove oblasti imaju znanja iz oblasti marketinga, ekonomije i računovodstva.

Ko je IO (industrijsko-organizacioni) psiholog?

IO psiholog je stručnjak koji primenjuje psihološko znanje na radnom mestu i bavi se procenom ponašanja zaposlenih, mentalnim zdravljem, zatim merenjem produktivnosti i organizacijskog razvoja. Njegov zadatak je da se brine o kvalitetu života zaposlenih na radnom mestu. Često je njegova uloga i da zajedno sa zaposlenima radi koučing sesije, treninge, kao i tim bilding aktivnosti. Stručnjak iz ove oblasti obično ima široko znanje iz oblasti istraživanja i evaluacije ljudskog ponašanja, načina učenja kao i motivacije zaposlenih. S tim u vezi u direktnom radu može biti uključen u procese od regrutovanja, do karijernog i liderskog razvoja, psihometrijskog tesitiranja, performans menadžmenta do istraživanja o stresu i balansu izmedju posla i porodice.

 

Sličnosti i razlike između menadžera i IO psihologa.

  • Sličnost se  ogleda u tome što su svi fokusirani na to da organizacija bude atraktivno mesto za novozaposlene i da trenutno zaposleni budu zadovoljni uslovima u organizaciji. Zajednička svrha im je svakako da povećaju efikasnost i kvalitet života zaposlenih na radnom mestu.

  • Razlika je u tome kako postižu ove ciljeve. Bitno je napomenuti da ne postoji jasno pravilo i da zavisi od organizacije do organizacije, ali najlakši način da se objasni razlika može biti kroz primer implementiranja procesa beneficija. Uloga IO psihologa je da istražuje ponašanja zaposlenih, kako bi utvrdili koje će beneficije  uticati na to da zaposleni budu što zadovoljniji i produktivniji dok je uloga menadžera ljudskih resursa da  “skupe”, implementiraju i obezbede beneficije za zaposlene.

 

Ko je bolji u ulozi HR-a?

Jasno je da u malim biznisima u ovom sektoru nije moguće “obezbediti” obe osobe, te je često samo jedna zaposlena. Važno je znati da IO psiholozi i menadžeri ljudskih resursa dolaze sa različitih fakulteta, iskustava, a samim tim i različitim znanjima. Sva ova znanja su potrebna, pogotovo kada se sistem tek postavlja, kakav je slučaj u malim biznisima. Važno je prići ljudskim resursima kao strateškom partneru u razvoju organizacije, naročito u IT sektoru. Imajući sve ovo na umu, odgovor na pitanje ko je bolji je svakako: OBA! Ukoliko mali biznis nema mogućnosti ili potrebu za dve zaposlene osobe, znanje se može “nadopuniti” i angažovanjem spoljnih saradnika. 

Možda vas zanima: Da li treba graditi partnerstva između eksternog i internog HR-a?