> 10 saveta za uspešan povratak na posao nakon praznika | Colloco

Blog

PočetnaFluktuacija10 saveta za uspešan povratak na posao nakon praznika

10 saveta za uspešan povratak na posao nakon praznika

Povratak na posao nakon opuštajućeg odmora, ispunjenog uživanjem i prazničnom euforijom može biti prilično težak. Evo nekoliko saveta koji povratak obavezama mogu učiniti manje stresnim.

1. Planirajte povratak

Ukoliko ste tokom praznika otputovali negde, onda se potrudite da se kući vratite bar dva dana pre početka posla. Ovo bi trebalo da ublaži preveliku razliku u raspoloženju, izbeći ćete „punu glavu“ utisaka i moći ćete sa više koncentracije da pristupite nagomilanim obavezama.

2. Dozvolite sebi „prelazni“ period

Ako je moguće, nemojte zakazivati sastanke tokom prvih dana na poslu. Na ovaj način “stvorićete”  dovoljno vremena da se adaptirate na “working mode”, da privedete kraju obaveze koje su čekale tokom praznika i da se pripremite za sastanke.

3. Organizujte obaveze

Već prvog dana povratka na posao, bilo bi dobro da napravite listu zadataka i prioriteta. Za većinu je ovo period kada ne uspevaju da se fokusiraju i “ne znaju gde će i šta će pre”. Organizovanje zadataka i prioriteta je odličan način da obezbedite bar minimum efektivnosti.

4. Održavajte euforiju i dalje

Ne želimo da posao doživaljavamo kao „nužno zlo“. Da biste imali pozitivne misli o povratku na posao, važno je da shvatite da se uživanje ne prekida. Pauze u toku radnog vremena iskoristitie da posetite obližnji park, da kupite neki od novogodišnjih specijaliteta sa ukrašenih ulica ili da prosto popijete kafu u nekom kafiću koji još uvek neguje prazničnu euforiju.

5. Slušajte muziku

Muzika može pomoći u borbi protiv tromosti, koja je često senka prazničnih odmora. Izaberite muziku koja će vas sprečiti da zaspite za radnim stolom, ali koja će vam, takođe, pomoći da se koncentrišete.

6. Ne razmišljajte mnogo, samo „progutajte“

Baš kao što je to slučaj i sa teretanom – ne razmišljaj, već samo uradi! Slično je i sa prvim danom na poslu posle praznika – ne razmišljaj mnogo i samo idi. Vratićete se u rutinu, brže nego što mislite.

7. Razgovor sa kolegama

Osim ako niste baš jako introvertni, razgovarajte sa kolegama. Velika je šansa da se osećaju baš isto kao i vi. Biće lakše i lepše. Zajedno. Ako baš i niste oduševljeni ovom idejom (što je ok), zavucite se iza svog monitora i ne gledajte nikoga u oči… To će ih sprečiti da vam se obrate. Bar prvog dana povratka. 🙂

8. Pozitivan stav

Usredsredite se na pozitivno i izbegavajte sve negativnosti. Koliko je moguće.

9. Kada je sledeći predah?

Ovo može biti relaksirajuća i za rad motivišuća tehnika!

Podelite godinu na razdoblja – od i do praznika, odmora… Pogledajte kada „pada“ sledeći odmor ili praznik i shvatićete da ni to nije baš tako daleko. Bićete dodatno motivisani da započnete i završite sve zadatke i projekte u tom „određenom“ periodu.

10. Postavite ciljeve

Motivacija je jako važna. Pokušajte da postavite realne ciljeve  (dnevne, nedeljne, mesečne…) i vaša efikasnost i koncentracija će biti mnogo bolji.

Kako je protekao vaš prvi radni dan nakon praznika? Pišite nam u komentarima.