fbpx

Blog

PočetnaSavetiVlasnici malih biznisa, razmišljate li da preskočite letovanje? Nemojte!

Vlasnici malih biznisa, razmišljate li da preskočite letovanje? Nemojte!

Zvuči vam kao nemoguće da ostavite svoj laptop i “nestanete” na desetak dana. A da, kad kažemo laptop mislimo i na mobilni telefon. Možda se pitate kako će izgledati kancelarija dok vas nema, da li će sve biti pod kontrolom i šta ako se ne uradi sve kako je zamišljeno? A sigurno je toliko prioritetnog posla, da prosto mislite da ne može da se ostavi za period “nakon odmora”. U nastavku možete pročitati 3 razloga zašto je odmor i potpuno “isključivanje” ipak prioritet nad svim gore navedenim obavezama i dilemama.

1. Konstantno proveravanje mejlova je siguran put ka uništenju kompanijske kulture

Istraživanja pokazuju da je čak 85% vlasnika malih biznisa priznalo da proverava mejlove i dešavnja unutar kompanije na svom godišnjem odmoru, a njih čak 60 % radi to svakodnevno. Gledano iz ugla organizacije, ovo možemo okarakterisati kao grešku koja dovodi do narušavanja kulture poverenja. Svako proveravanje je mini erozija u pogledu organizacijske kulture, jer šalje signale poput: “Ne verujem ti dovoljno da ćeš uraditi posao kako treba, bez mene” ili “ Ni sam/a  nisam dovoljno organizovan/na da isplaniram slobodno vreme”.

Kompanije koje ne neguju “kulturu isključivanja”, imaju zaposlene koji su manje angažovani i manje privrženi svojim organizacijama. 

 

2. Odmor kao odličan način da podstaknete famozno stanje “Think outside of the box”

Kreativnost je neophodna u većini poslova, a za preduzetništvo i vođenje biznisa je to novi nivo, složićete se. 🙂 Gomila je problema i izazova na koje nailazi vlasnik biznisa i za svaki od njih je potrebno jedinstveno rešenje, nekada je lako doći do njega, a ponekad je kreativnost jedina koja nam može pomoći. Psihologija kaže da dugo bavljanje problemom dovodi samo do zamora, stoga je neophodno isključiti se i odmaknuti se od problema. Kada se misli neko vreme zaokupiraju “drugim stvarima”, mozak se “osveži”, tada je moguće sagledati situaciju iz drugih uglova i eto ga famozno rešenje. A gde ćete bolje način da zaokupirate misli nego šetanjem pored obale ili osvajajnjem nekog planinskog vrha, recimo. 🙂

 

 

3. Prevencija burn-out sindorma odnosno sagorevanja na poslu

Znamo tu je gomila ideja nasuprot gomile zadataka i izazova, ali tu je i preduzetnički žar koji stalno vozi napred. Međutim, većina zaboravi na izazov koji je mnoge male biznise “koštao glave”. Definitivno se odnosi na sagorevanje vlasnika ili ključnih ljudi. Koliko god bili mladi, puni energije, koliko god voleli da radite, naš um i telo zahtevaju odmor! Isto kao laptopovi, mobilni telefoni kojima “crkava” baterija, e tako se i dešava ljudima. U ovom slučaju to znači, bezvoljnost, nedostatak ideja, prokrastinacija, gubitak volje za radom, kašnjenje, cinizam i još puno “simptoma” sa sobom vuče burnout ili sagorevanje. Psihologija kaže da kada se desi burnout potrebno je duplo više vremena da se oporavite i vratite na prvobitno stanje. Dakle, ključ je u prevenciji i odmoru, koji podrazumeva potpuno isključivanje od svakodnevnog života.

 

Stoga pred vas stavljamo izazov, deset dana bez laptopa i mobilnog telefona na destinaciji po vašem izboru. Pišite nam tada da li ste se “osvežili” i došli do novih ideja. 🙂